
Neodoljiva receptura iz bakine kuhinje
Naša tradicijska jela, i danas živa u kuhinjama, mame očaravajućim mirisima: kukuruzni žganci s kiselim mlijekom, svinjsko meso kuhano sa zeljem ili repom, pečena prasetina uz salatu od graha i krumpira, bogati svinjski gulaš s povrćem, jednostavna kukuruzna zlevanka s pekmezom od šljiva ili blagdanski bilogorski kovrtanj. Svako od tih jela prenosi čaroliju prirode i okusa koji povezuju prošlost s trenutkom za stolom.
Kada se ovi jednostavni, ali raskošni okusi spoje s vinima bilogorske i daruvarske vinske ceste, doživljaj postaje nezaboravan – gozba za sva čula.
Paletu domaćeg gastronomskog blaga trebalo je predstaviti nekako i široj zajednici pa su se kroz gastro manifestaciju Dani okusa hrvatske tradicije, ponosno rasprostrli i naši stolnjaci na bogatim trpezama, a slijedila su ih brojna jela po starim recepturama obogaćena i daškom modernih trendova. Ideja projekta Okusa hrvatske tradicije je predstaviti gostima i domaćim ljudima pristupačan i ukusan slijed od tri tradicijska jela. Jela su to čiji mirisi i okusi osvajaju dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak. Manifestacija svake godine ljubiteljima lokalne autentične gastronomije omogućava da u ugostiteljskim objektima nosiocima branda Okusi hrvatske tradicije, uživaju u odabranom slijedu od tri tradicijska jela.
Ukratko o projektu Okusi
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se dvanaest ugostiteljskih objekata koji su nosioci standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja. Navedeni ugostiteljski objekti na području Bjelovarsko-bilogorske županije, sudjeluju udruženo na nacionalnim Danima okusa hrvatske tradicije te u njima za vrijeme trajanja manifestacije možete kušati raznolik slijed od tri tradicijska jela po promotivnim cijenama. Ponuda tradicijskih jela dostupna je i tijekom cijele godine u nosiocima standarda Okusi.